Блог

Изграждане на дървена конструкция на покрив

Какво представлява дървената покривна конструкция?

Първо трябва да сме наясно какво представлява дървената конструкция на покрива и от какво се състои. Тя представлява скелета или още така наречения кофраж на покрива и основните и елементи са:

  • Стълбове - известни също като “попове”. Стандартната им големина е 12х12 или 14х14 см;
  • Ферми - наричат се още основни биндерни греди. Поставят се перпендикулярно на зидовете, които са носещи, при по-късата страна на сградата;
  • Столици - които са подразделени на билна, средна и подложна;
  • Мекази или така наречените наклонени подпори;
  • Дебели дъски - чието предназначение е да обхващат двустранно други елементи от конструкцията. Наричат се клещи и свързват стълбовете и ребрата на покривния кофраж.

Как се изчислява дървената покривна конструкция?

Основна част преди да се почне каквито и да е действия по изграждането на покривната конструкция е нейното правилно изчисляване. Така се определят вида, размерите и количеството  на необходимия дървен материал. Изчисленията се правят с цел за да се гарантира здравината, стабилността на покрива и цялата сграда. Затова е необходимо тези изчисления да се направят от специалист.
Може да разгледате този калкулатор за изчисление на двускатен покрив.

Изграждане на дървена конструкция за покрив в 4 стъпки.

Основното приложение на дървените покривни конструкции е при направата на скатни покриви. Изграждането им преминава през следните основни стъпки:

  1. Монтаж на двете крайни ферми. Те се поставят при предната и задна част на сградата. След това се слага една дълга и права греда, която се подпира на върховете на фермите. Именно тя е линията, при който двата ската на покрива се срещат.
  2. Поставяне на временни скоби. Те представляват плоски правоъгълни дъски, които държат временно двете ферми изправени, докато се премине към добавянето на вътрешните ферми и след това и обшивката.
  3. Поставяне на стандартните ферми - тези, които се намират между двете крайни. Разстоянието между тях зависи от предварително изготвения за покрива план. Поредността на поставянето им е от задната към предната част на сградата.
  4. Полагане на дъсчено покритие. На този етап от направата на конструкцията се преминава, когато фермите са окончателно закрепени и подравнени. Дървените панели на всеки ред се поставят шахматно спрямо предходния. След тях идва ред на хидроизолационните материали и покривното покритие.

Изберете професионално решение за покривната си конструкция?


Колкото и да е добре да е описано изграждането на дървена покривна конструкция, за направата и се изискват и още много знания и опит. Затова най-добре е когато има нужда от направата на дървена конструкция на покрив да се потърси специалист или фирма специализирана в изграждане и ремонт на покриви.


ЗА БЕЗПЛАТЕН ОГЛЕД И КОНСУЛТАЦИЯ СЕ ОБЪРНЕТЕ КЪМ СПЕЦИАЛИСТИТЕ ОТ ДАРИ МАСТЕР ГРУП НА ТЕЛ: 0887 530 384

ИЗГРАЖДАНЕ И РЕМОНТ НА ПОКРИВИ

Работим в цялата страна.

За Дари Мастер Груп

Вашият доверен партньор за ремонт на покрив, изграждане на нов покрив и хидроизолация в София и цялата страна.

Работи се с материали съобразени с Вашия бюджет за постигане на максимални резултати.

За контакти:

гр. София

Работим в цялата страна.

Тел.:  0887 530 384

Тел.: 0894 295 717

Email: daristroim@abv.bg

www.pokrivi-masters.com

Търсене